De marketingcommunicatietrends voor 2023!

De start van het nieuwe jaar is dé tijd om na te denken over de toekomst van je onderneming en de huidige trends op het gebied van marketingcommunicatie. Hoe speel je hier slim op in? En hoe kun je deze trends gebruiken om te bouwen aan jouw onderneming? Wat je doelen ook zijn: wij helpen je erbij. 

Online marketing trends

Een online marketing trend is een ontwikkeling in een bepaalde richting op het gebied van marketing(communicatie). Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en hier vroegtijdig op in te spelen. Doe je dit eerder dan je concurrenten, dan heb je een voordeel te pakken. 

1. Spraaksgewijs zoeken

Eén van de trends van 2023 is spraakgestuurd zoeken. De opkomst van slimme luidsprekers stelt steeds meer mensen in staat om zoekopdrachten in te spreken. Denk bijvoorbeeld aan Siri (Apple) en Bixby (Samsung). Als onderneming is het belangrijk om hierop in te spelen en je te concentreren op long-tail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die zijn samengesteld uit drie of meer woorden. Wanneer mensen spraaksgewijs zoeken hebben ze de namelijk de neiging om in volledige zinnen te spreken, in plaats van steekwoorden. 

2. UX (user experience)

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring van je website is geoptimaliseerd. Wanneer jouw klanten het bezoek aan jouw website als positief ervaren, zullen ze sneller klant bij jou worden en eerder loyaal bijven aan jouw merk, waardoor ze nogmaals terugkomen. Dit geldt niet alleen voor de desktopversie van je website, maar ook (en misschien nog wel meer) voor de mobiele versie van je site. Een aantal richtlijnen voor een gebruiksvriendelijke website zijn:

  • heldere communicatie door middel van taal en icoontjes
  • herkenning 
  • efficiëntie en flexibiliteit 
  • controle en zekerheid

Vroegtijdig inspelen op de nieuwste trends in marketingcommunicatie

3. TikTok

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: TikTok. Waar het socialmediaplatform eerst voornamelijk bekend stond om dansjes en kattenvideo’s, is TikTok het afgelopen jaar uitgegroeid tot één van de meest populaire apps ooit. Hoewel adverteerders het platform nog niet echt gevonden hebben, zal hier in 2023 verandering in komen. De mate waarin er nu al wordt gezocht op termen als ’tiktok marketing’ en ’tiktok ads’ zegt al genoeg over de mogelijkheden van dit platform.

4. Google Analytics 4

Last but not least: in juli 2023 zal Google overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4. Om je data te behouden en vergelijkingen te kunnen trekken, is het essentieel om dit jaar nog deze omgeving in te richten. Is jouw website bij ons in beheer? Dan hoef je je niet druk te maken: wij ontzorgen je hier volledig in. 

Delen

Ook leuk om te lezen

ForYou Media staat voor het creëren en verspreiden van inspirerende verhalen. Daarom kun je hier iedere week een nieuw blogartikel lezen op het gebied van marketingcommunicatie.

We voorzien je graag van gratis advies, inspirerende artikelen, leuke succesverhalen, handige checklijsten en praktische kennis.