Tijdschrift laten maken: hier moet je aan denken!

Wanneer je een tijdschrift wilt laten maken, komt er best veel op je pad. Welke bouwstenen heb je nodig om een magazine in elkaar te zetten? En hoe kun je deze stenen vormgeven zodat het je klanten aanspreekt? De vormgevers van ForYou Media doen een boekje open over hoe een tijdschrift ontwerpen eruitziet.

Waarom een tijdschrift laten maken?

Een tijdschrift is een laagdrempelige manier voor je klanten om met jouw bedrijf in aanraking te komen. Het voelt niet als reclame, maar juist als inspiratie en vermaak. Gemiddeld besteden lezers ongeveer 25 minuten aan het lezen van een magazine. Wees niet bang dat je lezers allemaal een fysiek tijdschrift moeten krijgen. Want je kunt jouw tijdschrift ook gemakkelijk online beschikbaar maken.

Zo ga je van start

Je kunt verschillende redenen hebben om een eigen magazine te willen maken. Je hebt hier onder andere deze voordelen mee:

  • Een laagdrempelige manier om je klanten te bereiken
  • Een manier om klanten te binden aan je bedrijf
  • Een magazine wordt breed gelezen en bovendien vaak bewaard
  • Je kunt jouw netwerk erbij betrekken
  • Vormgeving en redactie van teksten wordt voor je verzorgd

Een van de belangrijkste bouwstenen van het magazine is de basis waar alles uit voortvloeit: het plan van aanpak. Waarom wil je het magazine maken? Wie is de doelgroep? Wat wil je dat je lezers met het magazine gaan doen? Welke onderwerpen gaan erin aan bod komen?

Vormgeving met stopkracht

De cover is het eerste dat mensen zien. Het visitekaartje van je magazine. Je wilt dat de cover de aandacht trekt. We noemen dit stopkracht: het element van je cover die zorgt dat iemand niet verder kijkt, maar geprikkeld wordt om je magazine uit het schap te pakken. Dit doe je door mensen op de cover te zetten. Jezelf, bijvoorbeeld, of een model. Dit werkt omdat mensen graag naar andere mensen kijken. Hiermee is de stopkracht zo bereikt.

Welke inhoud geeft lezers inspiratie?

Een magazine is natuurlijk niets zonder de artikelen die erin staan. Hoe vul je een magazine op en hoe zorg je ervoor dat het een boeiend, inspirerend geheel wordt? Vormgevers raden aan om te denken aan bladritme: langere inspirerende artikelen afgewisseld met korte tekstjes. Je kunt onder andere deze soorten artikelen gebruiken:

  • Vaste rubrieken, zoals experts die aan het woord zijn of bijzondere onderdelen van je vakgebied die uitgelicht worden.
  • Persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld van klanten of van jezelf.
  • Langere verhalen die de diepte ingaan.
  • Columns, voor de persoonlijke noot.

Wil je meer inspiratie voor rubrieken? Kijk dan in ons vorige blog over een tijdschrift maken!

Jij bent de regisseur van
jouw eigen magazine

Een persoonlijk kijkje in jouw bedrijf

Je kunt gebruik maken van stockfotografie, bijvoorbeeld van Shutterstock.com. Hoewel deze afbeeldingen aansprekend kunnen zijn, zullen ze niet veel zeggen over jouw bedrijf en jouw diensten. Een fotoshoot van je bedrijf en van jezelf zorgt voor een persoonlijke insteek in het magazine. Hierdoor wordt jouw tijdschrift echt uniek.

De afwerking: het drukwerk

Je kunt het magazine drukken in verschillende formaten. A4 is een veelgebruikt formaat, maar om het net een stapje luxer te maken kun je ook kiezen voor oversized A4. Dit geeft een high end uitstraling. Met een dikkere cover en bijvoorbeeld het gebruik van goudfolie kun je het uiterlijk van je magazine naar een nog hoger niveau tillen.

Kies je voor wel of geen advertentieruimte?

Een van de onderdelen van het magazine kunnen advertenties zijn. Het betrekken van andere ondernemers waar je vaak mee samenwerkt in het magazine kan op verschillende manieren positief uitpakken. Je drukt er de kosten van het magazine mee én je kunt je netwerk de kans geven om zich in jouw magazine te profileren. Let hierbij wel op de kwaliteit; jij bent natuurlijk de regisseur van het magazine! Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat alle publicisten een redactioneel artikel maken en dus een verhaal delen, zodat het niet op een advertentie lijkt. Dit spreekt de lezers ook meer aan en zal uiteindelijk voordelig uitpakken. Voor jouw magazine, voor de lezer én voor de publicist.

Hulp nodig bij een tijdschrift laten maken?

Wil je een tijdschrift laten maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je graag ondersteuning in het proces? Neem contact op met ForYou Media, we helpen graag. Een vrijblijvend gesprek is zo ingepland. Spreken we je binnenkort?

Delen

Ook leuk om te lezen

ForYou Media staat voor het creëren en verspreiden van inspirerende verhalen. Daarom kun je hier iedere week een nieuw blogartikel lezen op het gebied van marketingcommunicatie.

We voorzien je graag van gratis advies, inspirerende artikelen, leuke succesverhalen, handige checklijsten en praktische kennis.