header vervolgpagina s

Bloginspiratie voor jouw kap- en haarwerksalon

Je bent de hele dag in de weer geweest om de mooiste kapsels voor je klanten te verzorgen. Met een haarwerk of kappersbeurt zorg jij ervoor dat ze met een brede lach in de spiegel kunnen kijken. Alleen nadat de laatste klant je salon weer heeft verlaten, kloppen die vervelende contentkalenders weer aan die nog inhoud nodig hebben. Staan jouw vingers nog niet te popelen om weer aan de slag te gaan met het typen van een blog of socialmediapost voor je kap- of haarwerksalon? Dan helpt ForYou Media je graag om die inspiratie terug te vinden.

haarwerksalon

Pak je vrijheid, vertel wat jij wilt

Blogs kunnen al snel een opgave lijken, maar eigenlijk heb je veel vrijheid om ze in te vullen zoals je wilt. Je hebt vrij spel en kunt eigenlijk alles delen wat je aan je klanten zou willen vertellen. Daarbij ben je vrij in stijl, opmaak en vorm. Hierbij nog meer tips voor het schrijven van blogs:

  • Maak lijstjes. Dit kan een opsomming zijn, zoals wij hier doen, of juist het hele blog. Geef bijvoorbeeld 10 tips die mensen thuis kunnen gebruiken, beantwoord 5 veelgestelde vragen, of laat 7 verschillende mogelijkheden zien om een probleem op te lossen. Het is gemakkelijk om uit te werken én gemakkelijk om te lezen!
  • Geen inspiratie? Maak dan een woordweb. Denk na over je bedrijf en schrijf alles op papier wat je te binnen schiet. Wie hebben ermee te maken? Wat is jouw drijfveer? Wat bied je allemaal aan? In ieder woord schuilt een verhaal, en door het op papier te zetten kun je die verhalen vinden.
  • Gooi je kennis in de strijd. Jij kent je klant als geen ander. Jij weet met welke problemen ze zitten, waarvoor ze jouw producten nodig hebben. Ook merk je welke vragen vaak aan je gesteld worden. Ieder probleem of iedere wens van de klant is een blog waard.

Houd een interview met een klant

Vormgevers zeggen altijd: mensen kijken graag naar mensen. Met teksten is het precies zo. Mensen lezen graag over andere mensen. Iedereen heeft een verhaal dat het waard is om te vertellen. Overweeg daarom eens om een interview te houden met iemand in je omgeving. Misschien een vakspecialist, een klant van jouw kap- of haarwerksalon of een werknemer. Een klant kan bijvoorbeeld vertellen wat het nieuwe haarwerk voor verandering heeft gebracht. Of laat iemand jou interviewen: wat is je eigen verhaal? Wat zijn de redenen dat jij het bedrijf hebt opgericht en hoe gaat het ondernemen je af?

Meinte Dirksen scaled e1634720479398

Meinte Dirksen
Redacteur

Specialist aan het woord

‘Mensen lezen graag over andere mensen. Iedereen heeft een verhaal dat het waard is om te vertellen. Overweeg daarom eens om een interview te houden met iemand in je omgeving.’

Deel de successen van jouw kap- en haarwerksalon

Over jouw kap- of haarwerksalon gesproken: blogs en social media geven jou de kans om een beetje op te scheppen. Wat zijn de grootste successen die je de afgelopen tijd hebt behaald met of in je salon? Die kun je gerust delen, om jouw volgers te laten zien dat die echt iets voor je betekenen. Je kunt ook de grootste uitdaging delen die je met jouw team hebt overwonnen. Een beetje op het randje mag ook: de grootste tegenslagen van de afgelopen tijd. Die hoeven niet per se negatief te zijn. Een blunder waar je iets van hebt geleerd kan ook de mondhoeken doen krullen.  

Samenwerking in de spotlights

Wil je jezelf toch liever niet in de spotlights zetten? Goed dan – je mag er een keer mee wegkomen. De spotlights blijven alleen wel branden, dus dan is het tijd om een ander te zoeken om ze op te richten. Als ondernemer in een kap- of haarwerksalon sta je er alleen eigenlijk nooit in je eentje voor. Zet daarom een bedrijf waar je veel mee samenwerkt eens in het zonnetje. Wat levert de hulp van dit bedrijf jou op? Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf uitlichten dat de haarwerken verzorgt, of een bedrijf in het zonnetje zetten waarvan je graag de producten gebruikt. Het zal jullie samenwerking alleen maar bevorderen. 

Hoe zorg je voor herkenning en beleving?

Het is in een blog of socialmediabericht altijd goed om op herkenning en beleving in te zetten. Mensen willen zichzelf graag herkennen in je teksten en zo kun je ze overtuigen. Alleen de vraag kan natuurlijk opkomen: hoe dóé je dit? Je beschrijft vooral een bepaalde situatie waarin iemand zich kan bevinden. Iemand die bijvoorbeeld tijdens een oncologische behandeling weer zelfvertrouwen kan herwinnen dankzij een haarwerk. Of juist een situatie die iemand het beste kan vermijden: hoe voorkom je droog en futloos haar?

Tips voor herkenning en beleving:

  • Focus je op één ervaring. Misschien iemand die net een nieuw haarwerk heeft gepast en hierdoor weer het gevoel heeft de oude zelf in de spiegel te zien. 
  • Beschrijf een situatie die de lezer wil voorkomen. Och nee, het lukt elke keer niet om thuis het juiste kapsel te krijgen!
  • Gebruik niet te veel details. Hoe meer details je in het verhaal stopt, hoe minder mensen zich erin herkennen. Zoek de balans: nét genoeg zodat het verhaal realistisch lijkt, nét te weinig om mensen niet uit te sluiten.
  • Ga na: wat heb je zelf meegemaakt? Hoe voelde je je toen? Hoe gedroeg jij je? Gebruik die emoties en handelingen om je verhaal mee te vertellen. Een andere optie: wat hebben klanten je verteld over hun ervaring?

Doe dit vooral niet!

Wat kun je juist het beste vermijden bij het schrijven van je content? 

  • Bloggen met tegenzin. Kijk, de schrijver van dit blog doet het als beroep en kan je vertellen dat die altijd geniet van het schrijven van teksten. Maar die weet ook dat dit niet voor iedereen geldt. Toch raden we aan om niet te schrijven wanneer je echt niet wilt: dit lees je altijd terug in de tekst.
  • Een encyclopedie schrijven. Ieder vak heeft jargon, maar niet iedereen zit in het vak. Gebruik het liefste simpele taal om je verhaal te brengen. Zo blijven je lezers van de partij.
  • Alle blogs in één keer schrijven. Dit kost ontzettend veel tijd en maakt dat je er snel tegenop ziet. Heb je wel een aantal blogs op de plank liggen? Publiceer ze dan periodiek, zodat mensen zien dat jouw website actief blijft.

Meer inspiratie nodig?

Wil je nog meer weten over hoe je geschikte blogs kunt schrijven voor jouw website? Of ben je juist op zoek naar een partner die jou kan helpen bij het schrijven van blogs? ForYou Media helpt je graag. Wij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van marketing en communicatie voor kap- en haarwerksalons. We helpen je graag met onze mediaproducten om je bedrijf op topniveau te presenteren. Waar kunnen wij je mee helpen?

Contentinspiratie | 21 oktober 2021

Delen