Naar de top van de zoekresultaten? Dát doe je met linkbuilding

Je hebt het allemaal gehoord en opgevolgd. Een huisstijl die bij je past. Een mooie website als visitekaartje. Posts op je social media om je doelgroep te informeren. Hartstikke goed natuurlijk, maar hier komt het: jouw marketing is nooit klaar. Want zodra je website staat, is het tijd om te gaan bouwen aan je vindbaarheid. En dat doe je onder andere met linkbuilding. Maar wat is dat precies en wat heb jij eraan in jouw marketing? We helpen je er graag bij. 

Allereerst: wat is het en wat heb je eraan?

Linkbuilding is een krachtige aanpak die jouw bedrijf naar de top van de zoekresultaten kan helpen. Maar wat is het precies? Linkbuilding is de kunst van het ‘opbouwen’ van linkjesverkeer. Met andere woorden: je doel is dat er op andere websites naar jouw eigen website verwezen wordt én dat je binnen je website goed doorlinkt (oftewel: interne linkstructuur). 

Waarom is dit zo belangrijk? Om jouw vindbaarheid te verbeteren, moeten zoekmachines als Google jouw site ‘waardevol’ vinden voor de bezoeker. Deze waarde bepaalt de zoekmachine onder andere aan de hand van andere websites die naar jouw website doorverwijzen. Dat betekent namelijk dat jij, kennelijk, autoriteit hebt op dat gebied. Hoe hoger jouw autoriteit, hoe waardevoller jij waarschijnlijk bent. En des te hoger rank je in zoekresultaten. (Dat wil je – want hoog in de zoekmachine betekent meer clicks, en dat betekent meer klanten.)

Bouwen aan je linkbuilding

En nee, daarmee ben je er niet in één keer. Het heet niet voor niets ‘building’: je moet eraan blijven bouwen. Linkbuilding vereist constante aandacht en zorgvuldige planning om succesvol te zijn. Want waar begin je en hoe breid je jouw autoriteit uit?

Linkbuilding is een belangrijke sleutel naar meer online zichtbaarheid

Optimaliseer je website

Als eerst is het goed om te weten dat linkbuilding alleen effectief is als het ook gepaard gaat met goede technische SEO-optimalisatie van je website. Zo kunnen we een zoekwoordenonderzoek uitvoeren om te bepalen welke zoekwoorden voor jou nou het meest belangrijk zijn. Daarnaast kunnen we de interne linkstructuur bekijken en verbeteren. 

Andere tips

  1. Zorg voor goede content. Want doorlinken naar lege pagina’s of verouderde informatie, daar heeft niemand iets aan. Maak relevante en interessante teksten voor jouw doelgroep.
  2. Leg contact met anderen. Zoek andere relevante websites en vraag of ze jouw informatie willen delen. Zo krijg je links naar jouw site, en dus meer autoriteit.
  3. Gebruik social media. Door jouw content op social media te delen, kun je linkjes naar jouw website verzamelen. En anderen aanmoedigen de links ook te delen!
  4. Deel je kennis. Schrijf bijvoorbeeld blogs op andere websites die relevant zijn voor jouw doelgroep. Zorg voor waardevolle en informatieve teksten mét links naar jouw site.
  5. Besteed het uit. Er zijn bedrijven die jou heel gericht kunnen helpen met linkbuilding, bijvoorbeeld door het inkopen van links of blogs op websites die kunnen doorlinken naar jou.

Belangrijke sleutel

Linkbuilding is een belangrijke sleutel tot meer online vindbaarheid. En daarmee is het een grote stap naar het doel dat ieder bedrijf heeft: zoveel mogelijk klanten kunnen bedienen. Ook werken aan je zichtbaarheid? Neem gerust contact op, we adviseren je graag!

Delen

Ook leuk om te lezen

ForYou Media staat voor het creëren en verspreiden van inspirerende verhalen. Daarom kun je hier iedere week een nieuw blogartikel lezen op het gebied van marketingcommunicatie.

We voorzien je graag van gratis advies, inspirerende artikelen, leuke succesverhalen, handige checklijsten en praktische kennis.