Duimpie!
Iets liken is makkelijk gedaan. Met een enkele (of dubbele) tik op het scherm geven we onze goedkeuring. Dat lijkt makkelijk, maar er zijn al snel een hoop regeltjes bij gebaard. Zo is het suf om je eigen posts te liken en is het liken van iemands 58-weken-oude post ronduit ongemakkelijk. Een like is vluchtig en zegt eigenlijk weinig over degene die het bericht geplaatst heeft. De ‘liker’ kan het bericht ook liken omdat ze het er mooi uit vonden zien of zelfs gewoon door verkeerd te tikken. Gelukkig zijn likes niet de enige manier om aandacht te geven (en krijgen)!
Comments
Nog beter voor je post, en helemaal voor je bedrijf, is positieve feedback. In de vorm van recensies of comments onder je post, maar ook op je andere kanalen, zoals via Google of op je website. Mensen zijn sneller geneigd om naar de comments en reviews te trekken als ze meer te weten willen komen over jouw service of product. Wanneer een van jouw klanten reageert, liket of je post deelt, noemen we dit interactie. En comments op social media hebben belangrijke feature waarmee je je kunt onderscheiden: je kunt erop reageren. Dat betekent dat je interactie kunt hebben als iemand besluit op jou te reageren. Zo kun je ze bijvoorbeeld gericht tips geven als ze een hulpvraag hebben, of terugkoppeling geven op een geplaatste reactie.
Genereer feedback
Een reactie kan je tevens inspiratie geven voor nieuwe content, bijvoorbeeld omdat de commenters vaak een specifiek onderwerp aankaarten. Maar, hoe zorg je er in de eerste instantie voor dat mensen op jouw berichten reageren?
- Stel een vraag in de post die relevant is voor het bericht. Bijvoorbeeld iets in de trant van ‘Wat vind jij van…’, ‘Wanneer heb jij voor het laatst…’ of ‘Heb je wel eens overwogen om…’.
- Gebruik een call-to-action, afgekort een CTA, aan het einde van je bericht. Motiveer de lezer (of scroller) om door te klikken naar de website, een andere blog te lezen of een specifiek product te bekijken.
- Giveaways of speciale acties zijn een uitstekende manier om interactie te genereren. Laat mensen je post liken, delen of laat ze commenten in ruil voor korting of een gratis product of dienst.
- Plaats berichten die nieuwsgierigheid opwekken, waardoor de potentiële klant meer te weten wil komen. Reageer terug en ga het gesprek aan. De klant zal aanzienlijk sneller het product afnemen van iemand die ze vertrouwen.
Interesseer je klanten
Je social media accounts zijn dus niet de enige manier waar jouw klanten hun lovende mening kunnen geven. Dit kan bijvoorbeeld ook door je klanten de mogelijkheid te geven om reviews te plaatsen op je website, of door ons succesverhalen te laten schrijven. Zo ziet de klant binnen een oogopslag dat ze bij jou, de expert, aan het juiste adres zijn.