Stopkracht: het geheime wapen van advertenties

Hoeveel advertenties zie je per dag? De schattingen lopen sterk uiteen – van enkele honderden tot duizenden advertenties per dag. Veel advertenties zie je onbewust. Je rijdt erlangs op weg naar je werk, je ziet ze tijdens de wekelijkse boodschappen. De meeste advertenties weten geen plekje in je herinneringen te veroveren. Die blijven lekker langs de weg of in de supermarkt staan. Als ondernemer wil je juist opvallen: je wilt dat mensen je zien en met jouw bedrijf in aanraking komen. Daarom is het belangrijk om als ondernemer in je marketing – zowel in advertenties als op social media – rekening te houden met stopkracht.

Welk magazine ga je kiezen?

Stel, je staat voor een rek met magazines. Je wilt er eentje om lekker thuis even doorheen te bladeren tijdens het drinken van een kopje thee. In het rek staan alleen een hoop verschillende opties. Verschillende covers kijken je aan en proberen je te verleiden om het magazine open te slaan. Je bekijkt niet één voor één de mogelijkheden, maar scant het hele rek. Welk magazine ga je kiezen?

Je aandacht trekken en vasthouden

Alle magazines zijn op dat moment op hun eigen manier aan het vechten om je aandacht. Het ene heeft een indrukwekkend logo om je herkenning aan te wakkeren, omdat je het magazine herkent. Het andere magazine heeft iemand op de cover staan die je recht in de ogen kijkt, waardoor je niet anders kunt dan die blik beantwoorden. Vooraan staat een magazine waarvan je de tekst kunt lezen, die je interesse weet te wekken. Er is één magazine dat je als eerste pakt. Dat magazine wist je aandacht vast te houden. Je interesse te wekken. En uiteindelijk ervoor te zorgen dat je een vervolgstap zet. Dát magazine heeft stopkracht.

Het is belangrijk om in je marketing rekening te houden met stopkracht

Wat is stopkracht?

Stopkracht is het element in je communicatie dat ervoor zorgt dat je de aandacht krijgt. Het is de cover die jou het magazine uit het rek laat pakken. Het is de afbeelding van je socialmediabericht die ervoor zorgt dat je stopt met het eindeloze scrollen en je op het bericht klikt. Stopkracht komt niet alleen naar voren op social media. Ook in advertenties is stopkracht belangrijk. Er zijn vier elementen die hierbij belangrijk zijn. Een goede advertentie is:

  • herkenbaar
  • opvallend
  • logisch
  • aantrekkelijk

De eerste indruk is alles

Je maakt meer dan 90% van je keuzes onbewust. In die paar seconden waarin je een advertentie ziet, bepaal je of iets het waard is om te lezen. Denk aan een reclamebord langs een drukke weg: je hebt maar een paar seconden om het bord te zien. In die seconden moet niet alleen duidelijk zijn wat de boodschap van de advertentie is, maar moet je ook genoeg gezien hebben om het te kunnen onthouden. Die eerste indruk is essentieel en bepaalt of jouw advertentie onthouden of vergeten wordt.

Zo verbeter jij je stopkracht

Hoe zorg je ervoor dat je onthouden wordt? Er zijn geen standaardtrucjes om stopkracht te krijgen. Het hangt af van de doelgroep en jouw bedrijfsidentiteit. Er zijn alleen wel een aantal manieren om je stopkracht te verbeteren:

  • Gebruik fotografie en video’s. Mensen zijn visueel ingesteld en beeldmateriaal komt letterlijk eerder aan in de hersenen. Fotografie en video’s grijpen dus snel de aandacht. Een persoonlijk logo ontwerpen helpt bovendien met herkenbaarheid van jouw bedrijf.
  • Maak het persoonlijk. Door iets van jezelf in de berichten te stoppen, valt het minder op dat het om een advertentie gaat.
  • Gebruik foto’s met veel contrast. Kijk maar eens om je heen: alles wat donker is, trekt snel de aandacht. Zwart-wit doet het dus in advertenties goed, maar ook donkere foto’s.
  • Zet mensen centraal. Mensen kijken graag naar andere mensen. Zeker wanneer die mensen jou ook nog eens aankijken.
  • Less is more. Gebruik niet te veel tekst in je advertentie of bericht. Hoe minder er gebeurt, hoe meer aandacht je krijgt.

Door iets van jezelf in de berichten te stoppen, valt het minder op dat het om een advertentie gaat

Deze kanttekening zal je verbazen!

Maar let op: je kunt ook te ver gaan met stopkracht. Dan kom je in de wereld van clickbait terecht. Goede clickbait prikkelt je om op de link te klikken. Je krijgt bijvoorbeeld te weinig details over het artikel, waardoor je de rest in het stuk zelf wilt lezen: ‘Dit nieuws had ForYou Media niet zien aankomen!’. Extreme clickbait kan zijn doel voorbijgaan. Bijvoorbeeld wanneer je te veel internettaal gebruikt of schreeuwerig overkomt. Het schrikt bezoekers dan sneller af. Wat dacht je bijvoorbeeld van: ‘WOW! 7 OMG-momentjes om jouw socials next-level te krijgen’. Het zal de aandacht trekken, dat wel. Maar het zal geen bezoekers opleveren.

Berichten met stopkracht

Het creëren van stopkracht vraagt om kennis van de doelgroep, tijd om de berichten te maken en het stoppen van genoeg aandacht in je advertenties en berichten. Als ondernemer heb je niet altijd de mogelijkheid dit te kunnen uitvoeren. ForYou Media kan jou ontzorgen door deze contentcreatie uit handen te nemen. Wij zijn gespecialiseerd in marketing voor ondernemers en weten zo op de juiste manier de juiste doelgroep te bereiken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Delen

Ook leuk om te lezen

ForYou Media staat voor het creëren en verspreiden van inspirerende verhalen. Daarom kun je hier iedere week een nieuw blogartikel lezen op het gebied van marketingcommunicatie.

We voorzien je graag van gratis advies, inspirerende artikelen, leuke succesverhalen, handige checklijsten en praktische kennis.