- Waardering 9.8 ***** (332 reviews)
- 1.500+ tevreden opdrachtgevers
- Jouw bedrijf verdient beter
- Content, marketing & media
- Print, online, social en e-mail
- Alle abonnementen 245 euro per maand
Het SEO-woordenboek: alle SEO-termen op een rijtje
Wanneer je jouw website of blog wilt SEO-optimaliseren, kom je veel verschillende termen tegen. Wat betekenen al deze termen en hoe pas je ze toe op jouw website? ForYou Media opent voor jou het woordenboek om deze termen uit te leggen.
Wat is SEO eigenlijk?
Het is handig om eerst uit te leggen hoe SEO globaal werkt. SEO betekent zoekmachineoptimalisatie (uit het Engels, Search Engine Optimization). Door je SEO te verbeteren, behaal je een hogere positie in Google. Google wil een zo gebruiksvriendelijk mogelijke ervaring creëren. Wanneer iemand een zoekopdracht invoert, wil Google het beste antwoord zo hoog mogelijk in de resultaten laten zien. Door SEO toe te passen op jouw website of artikel, laat je Google duidelijker zien welke informatie er op jouw website te vinden is. Hierdoor zal jouw positie hoger worden wanneer iemand naar precies die informatie op zoek is.
Keywords
Bij iedere blog of iedere websitepagina is het goed om stil te staan bij het hoofdonderwerp. Wanneer wil je dat iemand op jouw pagina uitkomt? Dit maak je vervolgens duidelijk aan de hand van keywords, oftewel, je zoektermen. Dit is het hoofdonderwerp van je tekst en hier wil je op gevonden worden. Benoem dit woord minstens een keer in de titel, in de eerste alinea en een aantal keer in de tekst.
Specialist aan het woord
Let op met zoektermen! Zoals we in ons eerdere blog over SEO-tips al beschreven, is het niet nuttig om je tekst helemaal vol te proppen met zoekwoorden. Dit komt de leesbaarheid van de tekst niet ten goede en zal er juist voor zorgen dat mensen snel weer wegklikken. Dit merkt Google ook op. Die trekt de conclusie dat je pagina minder relevant is, waardoor je website langzaam naar beneden zakt.
Door SEO toe te passen, laat je Google duidelijker zien welke informatie er op jouw website te vinden is
De headings
Ieder artikel heeft een titel en enkele subtitels. Dit zijn ook wel de Headings. Het is belangrijk dat je artikel één hoofdkop heeft. Dit is de H1 van je artikel. Deze staat altijd bovenaan en is meestal groot. Zorg ervoor dat deze header niet meer dan 60 tekens bevat en het onderwerp van je artikel hierin genoemd wordt. Vervolgens kun je in het artikel meerdere subkoppen hebben, dit zijn de H2’s. Hierin kun je benoemen waar de alinea over gaat. In dit artikel is ‘Het SEO-woordenboek’ de H1, en is bijvoorbeeld ‘De headings’ een H2.
Meta description
Wat een meta description is, kunnen we het beste even laten zien. Zie onderstaande afbeelding:

De blauwe link is de paginatitel, meestal de H1 header van je pagina zoals eerder beschreven. Het tekstje eronder, ‘In jouw eigen magazine… […]’, is de meta description. Deze tekst heeft een dubbele functie. Het beschrijft aan Google waar je pagina over gaat, zodat die bezoekers naar jouw website kan leiden. Aan de andere kant is dit ook het korte tekstje dat onder jouw link verschijnt. Dit tekstje moet bezoekers verleiden om ook daadwerkelijk naar jouw pagina te gaan. Zorg er dus voor dat deze tekst ook een activerende zin bevat. Dit zal mensen sneller op je link laten klikken.
Backlinks
Een belangrijk onderdeel van SEO zijn de links in je artikel. Hierdoor kan Google zien of jouw pagina een nuttige bron van informatie is die gebruikers door kan leiden naar andere pagina’s. Iemand die via jouw website naar andere pagina’s kan komen voor antwoorden op zijn of haar vragen, is volgens Google een tevreden klant. Hierdoor zou jouw pagina ook sneller bovenaan de zoekresultaten komen. Zorg ervoor dat ieder artikel of iedere pagina minstent 2 links heeft. Het liefst eentje die naar een andere pagina op jouw website leidt (een interne link) en eentje die naar een andere website leidt (een externe link).
Iemand die via je website naar andere pagina’s kan komen voor antwoorden, is een tevreden klant
Ankertekst
Een belangrijk onderdeel van de link, is de ankertekst. Dit is de tekst waar je op klikt. Wanneer ik bijvoorbeeld een link plaats naar de beautyblogs van ForYou, is in dit geval ‘beautyblogs van ForYou’ de ankertekst die je naar de link (https://www.foryou.nl/beauty/) leidt. Deze ankertekst vertelt ook aan Google waar je link naartoe gaat.
SEA
Waarschijnlijk heb je nu iets meer grip op wat SEO ongeveer inhoudt. SEO wordt vaak in één adem genoemd met SEA. Wat is dat dan eigenlijk? Het is niet geheel terecht dat SEO en SEA zo vaak samengetrokken worden. Ze zijn namelijk erg verschillend van elkaar. SEA staat voor Search Engine Advertising. Waar je met SEO ervoor zorgt dat je website of artikel op natuurlijke wijze een hogere positie krijgt, doe je dit bij SEA met geld. Je investeert in bepaalde zoekwoorden om hierop gevonden te worden.
Eerste hulp bij SEO
Heb je vragen over SEO, of wil je weten hoe je dit in jouw website kunt verbeteren? ForYou Media staat voor je klaar om je hierbij te ondersteunen. Wij helpen ondernemers in gezondheid, schoonheid, liefde & leven met hun marketing en communicatie. Vraag een gratis SEO-check aan, een van onze proefpakketten, en ervaar zelf hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen.
Met deze diensten kunnen we jou verder helpen
Bekijk wat voor diensten wij nog meer bieden om de marketing van jouw bedrijf te verbeteren.
Onze klanten lezen ook
Lees wat je nog meer kan doen om jouw bedrijfsmarketing tot een hoger niveau te brengen.
Ook leuk om te lezen
ForYou Media staat voor het creeren en verspreiden van inspirerende verhalen. Daarom kun je hier iedere week een nieuw (blog)artikel lezen op het gebied van marketingcommunicatie.
We voorzien je graag van gratis advies, inspirerende artikelen, leuke succesverhalen, handige checklijsten en praktische kennis.